Βιβλία που προφητεύουν το μέλλον

Πως θα ζούσαμε αν ξέραμε το μέλλον. Μάλλον με άγχος και με έλλειψη ελπίδας. Αυτή είναι η ομορφιά της ζωής, να μην ξέρεις τι θα σου ξημερώσει αύριο. Υπάρχουν πολλά βιβλία που μιλούν για το μέλλον, ένα μέλλον όμως που είναι δυσοίωνο. Καταστροφές, θανατηφόροι ιοί και πολλά άλλα, βρίσκονται εδώ σε αυτά τα βιβλία. Κάπου όμως εκεί βρίσκεται και η ελπίδα και η επιβίωση.

Η ιστορία της πορφυρής δούλης, Μαργκαρετ Άτγουντ

Μια ασθένεια έχει φέρει υπογονιμότητα και για να ελέγχουν οι γεννήσεις μία θεοκρατική φασιστική στρατιωτική ομάδα έχει αναλάβει τα ηνία στην Αμερική. Ο έρωτας είναι απαγορευμένο είδος και οι λίγες γυναίκες που έχουν την δυνατότητα κυοφορίας δίνονται σε υψηλόβαθμα στελέχη του καθεστώτος. 

World War Z: An Oral History of the Zombie War του Max Brooks

Ο Brooks δαπάνησε πολλά χρήματα για να γράψει αυτό το βιβλίο. Προσέγγισε κυβερνήσεις, τεχνολογικούς και πολιτικούς οργανισμούς για να διαπιστώσει τι πραγματικά θα συνέβαινε αν πραγματικά ξύπναγαν οι νεκροί. Το αποτέλεσμα ένα βιβλίο οδηγός για το τι πρέπει να κάνουμε για να επιβιώσουμε σε περίπτωση που καταλάβουν την γη τα ζόμπι

V for Vendetta των Alan Moore και David Lloyd

Σίγουρα όλοι έχουμε δει την ταινία. Μια ταινία ύμνος για την δημοκρατία. Ένα βιβλίο ύμνος για την αναρχία μιας και το ζητούμενο είναι να καταστραφεί η κυβέρνηση και να οικοδομηθεί μία νέα κοινωνία. Ο ρόλος της Ιβις στο βιβλίο δεν είναι αυτός της ανεξάρτητης γυναίκας αλλά μία τρομοκρατημένης έφηβης που αποκτά αυτοπεποίθηση μετά την καταστροφή του V.

Fahrenheit 451 του Ray Bradbury

Ένα βιβλίο γραμμένο για τα βιβλία. Προφητικό αν μη τι άλλο μιας και διαπραγματεύεται την ζωή μας αν καίγαμε τα βιβλία και αν επικρατούσε λογοκρισία και καταστολή της λογοτεχνίας. Μήπως, αυτή η καύση είναι παρομοίωση και παραπέμπει στην τηλεόραση και το διαδίκτυο?

Το κουρδιστό πορτοκάλι του Anthony Burgess

Ένα βιβλίο που στην αρχή ο εκδοτικός οίκος που το είχε δεν ήθελε να το εκδώσει, γιατί πίστευε ότι θα πατώσει. Μια παρέα φιλών ζει ξέφρενα, κάνοντας κλοπές και βανδαλισμούς. Ένας από αυτούς, ό Άλεξ συλλαμβάνεται και η τιμωρία του είναι να μετατραπεί σε πειραματόζωο μιας  πρωτοποριακής ιατρικής θεραπείας, η θεραπεία είναι να ακούει συνέχεια έργα του Μπετόβεν, με στόχο να σταματήσει να εγκληματεί και να γίνει ξανά άνθρωπος. Βγαίνει στα 18 του από το ίδρυμα έχοντας μετατραπεί σε ένα «κουρδιστό πορτοκάλι» που ελέγχεται από το κράτος.

Ο Δρόμος του Cormac McCarthy

Ένας πατέρας και ένας γιος του, που ποτέ δεν ονομάζονται,  μια πυρηνική καταστροφή, σχεδόν όλα τα φυτά και τα ζώα είναι νεκρά, με τους λιγοστούς ανθρώπους, να μετατρέπονται σε κανίβαλους. Προσπαθούν να πάνε κάπου πιο ζεστά ενώ ο πατέρας αρρωσταίνει  σιγά-σιγά. Η κατάληξη μία πολύ μικρή δυνατή αχτίδα ελπίδας. Το βιβλίο κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ το 2007.

[ctt title=”Καταστροφές, θανατηφόροι ιοί και πολλά άλλα, βρίσκονται εδώ σε αυτά τα βιβλία. Και όμως υπάρχει ελπίδα.” tweet=”Καταστροφές, θανατηφόροι ιοί και πολλά άλλα, βρίσκονται εδώ σε αυτά τα βιβλία. Και όμως υπάρχει ελπίδα. http://ctt.ec/f2Gdy+” coverup=”f2Gdy”]

1984 του George Orwell

Το 1984 μας έκανε γνωστό τον μεγάλο αδελφό, είναι ένα βιβλίο προειδοποίηση για όλους τους κινδύνους του ολοκληρωτισμού.

About the author

Μερικά πράγματα είναι τόσο απλά που αγγίζουν το τέλειο.

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.