Χαλιά, τι πρέπει να προσέξετε για να αποφύγετε τα λάθη

Τον τελευταίο καιρό με προβληματίζουν πολύ τα χαλιά στο σπίτι. Τι χαλί να αγοράσω, σε τι μέγεθος, τι χρώμα να έχει, τα σχέδια, τα υλικά και η ποιότητα. Και όλα αυτά βέβαια συνδυασμένα με μια οικονομική τιμή.

Τελικά το να αγοράσεις ένα χαλί είναι μια πολύπλοκη διαδικασία γιατί εύκολα μπορεί να κάνουμε κάποιο λάθος και να το μετανιώνουμε οικτρά. Ένα λάθος που δεν διορθώνεται εύκολα. Το χαλί δεν το αγοράζεις για μία σεζόν αλλά ίσως για μια ολόκληρη ζωή.

Το πρώτο λάθος που έκανα όταν αγόρασα πρώτη φορά χαλιά για το δικό μου σπίτι ήταν ότι εμπιστεύτηκα την πωλήτρια. Η αλήθεια είναι ότι πήγα αδιάβαστη με μια γενική αίσθηση του χώρου μου (το μέγεθος εννοώ).

Αγόρασα ένα χαλί που είναι μικρό για το σαλόνι μου, η πωλήτρια βέβαια επέμενε ότι αυτό το μέγεθος ταιριάζει σε όλα τα σαλόνια (????), την πίστεψα.

Το χρώμα δε, ταιριάζει και δεν ταιριάζει, η πωλήτρια βέβαια επέμενε ότι είναι χρώμα που ταιριάζει με τα πάντα.

Τελικά αγόρασα το χαλί, η πωλήτρια το ξεφορτώθηκε και εγώ όταν περιχαρείς πήγα να απλώσω το καινούργιο μου χαλί, αντιλήφθηκα τι πατάτα χαλιά είχα κάνει.

Να με πάλι δύο χρόνια μετά να έχω ένα χαλί που δεν μου αρέσει και που προσπαθώ να το αντικαταστήσω εδώ και καιρό.

Τώρα όμως είμαι διαβασμένη και δεν θα την ξαναπατήσω.

χαλιάΠρώτο λοιπόν tip : για την αγορά χαλιού μην εμπιστεύεσαι κανέναν, παρά μόνο τον εαυτό σου.
Εσύ ζεις στο σπίτι σου, ξέρεις τις ατέλειες του, το διακοσμείς με βάση το αποκλειστικά δικό σου γούστο και κατά βάθος ξέρεις τι θέλεις.

Μέγεθος

Προσωπικά μου αρέσουν τα μεγάλα χαλιά, δίνουν στο χώρο μια αίσθηση γενναιοδωρίας, ζεστασιάς και φιλοξενίας αντίθετα τα μικρά χαλιά μπορεί να δείχνουν το χώρο λίγο φτωχότερο.

Μια επιλογή είναι να φτάσει το χαλί από τοίχο σε τοίχο αφήνοντας βέβαια μερικά εκατοστά για περίγραμμα. Έτσι ο χώρος φαίνεται πλήρης.

χαλιά

Φυσικά αν ο χώρος είναι τεράστιος μια τέτοια επιλογή μπορεί να είναι ανέφικτη για το πορτοφόλι.

Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να ελέγξουμε αν το χαλί “συνδέει” τα έπιπλα. Σε ένα σαλόνι, να έχει στο κέντρο του το τραπεζάκι αλλά ταυτόχρονα να φτάνει και μέχρι την άκρη του καναπέ και της πολυθρόνας.

χαλιά

Έτσι δεν θα φαίνεται ότι έχουμε τοποθετήσει τα πράγματα μας όπως να ναι και τα έπιπλα να επιπλέουν σε ένα μεγάλο χώρο.

Ένα πλεονέκτημα των μικρών χαλιών είναι ότι μπορούν να αποθηκευτούν ευκολα.

χαλιάTip: Πριν αποφασίσεις το μέγεθος του χαλιού που θα αγοράσεις, έλεγξε και τους αποθηκευτικούς σου χώρους. Ωραίο το μεγάλο χαλί αλλά το καλοκαίρι που θα το μαζέψεις που θα το βάλεις?

Σχέδια

Τα σχέδια σε ένα χαλί είναι απαραίτητα. Είναι αυτά που θα δώσουν στο χώρο ένα οπτικό ενδιαφέρον. Εγώ προτιμώ χαλιά με ένα μοτίβο, όχι πάρα πολλά σχέδια επάνω που να ζαλίζουν, απλά ένα μοτίβο ή ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται.

χαλιά

Ένα άλλο πλεονέκτημα των σχεδίων είναι ότι κρύβουν επιμελώς διάφορα σκουπιδάκια, όπως τρίμματα από τα μπισκότα των παιδιών. Δεν χρειάζεται να είσαι με μια σκούπα στο χέρι συνέχεια για να φαίνεται το χαλί καθαρό.

Η επιλογή του σχεδίου δεν πρέπει να καθοριστεί με βάση μόνο ένα δωμάτιο αλλά γενικά για όλο το σπίτι. Δεν είναι απίθανο αυτό το χαλί που έχεις τώρα στο σαλόνι, μετά από μια ανακαίνιση να καταλήξει σε ένα άλλο χώρο του σπιτιού.

(Όπως το δικό μου χαλί, ελπίζω σύντομα να καταλήξει στο γραφείο, εκεί τουλάχιστον θα ταιριάζει καλύτερα) χαλιά

Φυσικά κοιτάμε αν ταιριάζει με τα έπιπλά μας, τις κουρτίνες και τη διακόσμηση που έχουμε στον τοίχο.

Μια καλή λύση και safe επιλογή είναι φυσικά τα χαλιά με γεωμετρικά σχέδια. Μπορεί να είναι λίγο πιο αυστηρά και λιγότερο διαχρονικά από τα κλασσικά χαλιά αλλά είναι εύκολο να προσαρμοστούν σε οποιοδήποτε σπίτι.

χαλιά

Tip : Βγάλτε φωτογραφίες με το κινητό από χαλιά που σας αρέσουν και στη συνέχεια μετακινηθείτε με τη φωτογραφία ανοιχτή μέσα στο σπίτι. Στην αρχή γρήγορα και μετά πιο αργά. Έτσι θα γίνει σε ένα βαθμό αντιληπτό αν το σχέδιο ταιριάζει.

Υλικά

Το υλικό εξαρτάται από το πορτοφόλι καθαρά. Όσο πιο κοντά στο 100% βρισκόμαστε (100% μαλλί, βαμβάκι, μετάξι) τόσο αυξάνει και η τιμή. Τα πλεονεκτήματα αυτών των χαλιών είναι ότι είναι υπέροχα και αμέσως αναβαθμίζουν το χώρο. Επίσης η ανθεκτικότητα και μακροζωία τους.

χαλιά

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να επενδύσεις σε ένα ακριβό χαλί, υπάρχουν άλλες προτεραιότητες

χαλιάTip : Η εναλλακτική είναι να αγοράζουμε χαλιά που είναι φτιαγμένα το πολύ δύο υλικά (90 % με 10 % και ούτω καθεξής)

About the author

Μερικά πράγματα είναι τόσο απλά που αγγίζουν το τέλειο.

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.