Χρυσάνθεμο, ο βασιλιάς του φθινοπώρου

Και για να δικαιολογήσουμε τον τίτλο του άρθρου, να αναφέρουμε πως τα χρυσάνθεμα λέγονται από πολλούς και αγιοδημητριάτικα.

Ο Άγιος Δημήτριος γιορτάζεται τέλη Οκτώβρη, εποχή που τα όμορφα χρυσάνθεμα βρίσκονται σε πλήρη ανθοφορία.

Το χρυσάνθεμο κατάγεται από την Κίνα, όπου το πίνουν και ως γλυκό αφέψημα αλλά βάζουν και το βλαστό του στις σαλάτες.

Στα γεωπονικά καταστήματα και στα ανθοπωλεία θα βρείτε χρυσάνθεμα όλο το χρόνο, μιας και είναι ένα λουλούδι οικονομικό που χρησιμοποιείται πολύ συχνά σε ανθοσυνθέσεις.

Το γεγονός όμως πως δεν είναι καθόλου απαιτητικό στη φύτευσή του, μας κάνει να σας προτρέψουμε να φυτέψετε μόνοι τα δικά σας χρυσάνθεμα στη γλάστρα ή τον κήπο σας.

Τα χρυσάνθεμα έχουν πολλές ποικιλίες οι οποίες χαρακτηρίζονται από τη μορφή που έχει το άνθος τους. Άλλα είναι με πιο φαρδιά πέταλα, άλλα πιο στενά, άλλα είναι δρεπτά -κόβονται δηλαδή για να τα βάλουμε στο βάζο μας και άλλα προορίζονται περισσότερο για κήπο ή γλάστρες. Βρίσκονται σε πλήρη ανθοφορία το φθινόπωρο και τα βρίσκουμε σε πολλές αποχρώσεις.

Κόκκινα, κίτρινα, λευκά, με διχρωμίες, σε πιο παλ ή σε πιο έντονα χρώματα. Το ύψος τους ξεκινά από τα 10-15 εκ. και φτάνει το 1 μέτρο.

Η περιποίηση του χρυσάνθεμου, αν το φυτέψετε σε γλάστρα ή στον κήπο σας δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια. Φροντίστε για ένα πλούσιο έδαφος, χώμα με καλή αποστράγγιση, λίπανση πλούσια σε φώσφορο και κάλιο, απομακρύνετε τα ξεραμένα ανθάκια για μεγαλύτερη διάρκεια ανθοφορίας, μην καταβρέχετε τα φύλλα του για να αποφύγετε ασθένειες.

Βάλτε το κοντά στον ήλιο και προφυλάξτε το από τους ισχυρούς ανέμους. Μετά το τέλος της ανθοφορίας τους, στις αρχές του χειμώνα, μπορούμε να τα διατηρήσουμε στη γλάστρα ή στο χώμα μας, κλαδεύοντας τα μέχρι να φτάσουν τα 10-15 εκ. Έτσι, θα παραμείνουν ζωντανά μέχρι την επόμενη περίοδο ανθοφορίας και θα σας προσφέρουν για πολλά χρόνια την όμορφη παρουσία τους.

Το πότισμα των χρυσάνθεμων όσα αυτά βρίσκονται σε ανθοφορία μπορεί να είναι 2-3 φορές την εβδομάδα, ενώ το χειμώνα δεν υπάρχει λόγος ποτίσματος λόγω βροχοπτώσεων.

Αν προσβληθούν από μελίγκρα, μπορείτε να την καταπολεμήσετε με σαπουνόνερο, ένα οικολογικό σκεύασμα. Σε ένα λίτρο νερό αναμίξετε 2 κ. σ. τριμμένο πράσινο σαπούνι και 1 κ. σ. φωτιστικό οινόπνευμα και θα απαλλαγείτε από αυτήν.

Τα άνθη του χρυσάνθεμου μπορεί να μοιάζουν με αυτά της μαργαρίτας, της ανεμώνας, ή άλλα να είναι πιο σφαιρικά. Το σίγουρο είναι πως είναι όλα εντυπωσιακά. Η πιο γνωστή ποικιλία είναι αυτή με τη μορφή μπάλας που αποτελείται από πολλά μικρά λουλουδάκια.

[ctt title=”Ομόρφυνε το Φθινόπωρο με χρυσάνθημα ” tweet=”Ομόρφυνε το Φθινόπωρο με χρυσάνθημα τhttp://clipit.gr/xrisanthemo-o-vasilias-tou-fthinoporou/” coverup=”lUdwA”]

Προτιμήστε τα δρεπτά χρυσάνθεμα και φτιάξτε τις δικές σας ανθοσυνθέσεις, με τα χρώματα που προτιμάτε! Αν αλλάζετε το νερό στα βάζα σας συχνά και κόβετε λίγο από το κάτω μέρος του κοτσανιού, τα άνθη του θα διατηρηθούν στο βάζο σας για 2 εβδομάδες περίπου.

Ένα μπουκέτο από χρυσάνθεμα στο χώρο του καθιστικού σας είναι μια πολύ απλή πολυτέλεια που μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας…

About the author

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.